Pizzicato


Pizzicato (nipistäen) on yksi tapa soittaa jousisoitinta ilman jousta sormenpäillä kieliä näppäillen. Pizzicato esiintyy vaativissa sävellyksissä viululle, ja on olemassa myös kokonaisia pizzicato-sävelteoksia. Pizzicato on myös soittotapa, jonka avulla aloittelijan on hyvä tutustua viulunsoittoon.

Jotkut aloittelijoiden viulukoulut alkavat suoraan jousiharjoituksilla, mutta edellä esittelemässäni Iloinen viuluniekka 1 -viulukoulussa on alussa pizzicato-harjoituksia, joissa ei tarvita jousta. Yleensä aloitteleva viulisti soittaa ensin ilman jousta.

Pizzicato on soittotekniikka, jota on käytetty monella tavalla. Pizzicaton eri soittotavoista on useita variaatioita. Vaativien sävelteosten yhteydessä säveltäjä antaa tavallisesti ohjeen siitä, kuinka pizzicato soitetaan.

Kolme tunnetuinta tapaa soittaa pizzicato ovat oikean käden pizzicato käyttäen kahta tai yhtä oikean käden sormea kielen näppäisyyn, vasemman käden pizzicato ja Bartók pizzicato; voimakas pizzicato, jossa kieli vedetään niin korkealle, että se pamahtaa otelautaan. Bartók pizzicato ei ole aloittelijaa varten. Varo siis rikkomasta viuluasi.

Keskityn tässä kirjoituksessani eniten käytettyyn pizzicaton soittotapaan, jonka avulla myös aloittelijat tekevät tuttavuutta viulun kanssa. Kitaristille tämä lähestymistapa viulunsoittoon voi myös tuntua luontevalta, koska viulu ja kitara ovat monessa mielessä samantyyppisiä soittimia.

Yleisin pizzicaton soittotapa on oikean käden pizzicato (kuvassa). Oikean käden pizzicato soitetaan siis sormella kieliä näppäillen ilman jousta. Peukalo nojaa viulun otelaudan kulmaan, ja etusormi näppäilee. Jotkut käyttävät näppäilyyn myös keskisormea, mutta tavallista on käyttää etusormea. Itse aloitin lapsena viulunsoiton pätevän viulunsoiton opettajan ohjauksessa soittamalla ensin vapaita kieliä etusormella näppäillen (pizzicato).

Pizzicato merkitään nuoteissa myös lyhenteenä pizz. Nuotit, jotka pääasiassa soitetaan jousella, voivat sisältää pizzicato-osuuksia. Silloin pizzicato soitetaan jousi kädessä, mutta jousta ei siinä kohdin käytetä soittamiseen vaan soitetaan kyseinen kohta etusormella näppäillen tai jollakin muulla määrätyllä tavalla. Erilaisille pizzicaton soittotavoille on nuoteissa omat merkintänsä, mutta tavallista vaikeammat pizzicaton soittotavat eivät tule aloittelijalle soitettavaksi.

Jos jossakin pitkäkestoisessa sävellyksessä on pitkäkestoinen pizzicato-osuus, viulisti voi laskea jousen kädestään siksi ajaksi.

Tämän Viulublogin YouTube-kanavalta Violin Videos löydät professori, viulunsoiton opettaja Todd Ehlen videon oikean ja vasemman käden pizzicaton soittamisesta. Aloittelijalle tai pari vuotta viulua soittaneelle tärkein tieto on videon alussa, jossa Todd Ehle opettaa käytetyimmän oikean käden pizzicaton. Näet ja kuulet, kuinka pizzicato soitetaan sekä ilman jousta että jousi kädessä. Samassa videossa Todd Ehle esittelee myös vasemman käden pizzicaton. Tätä taitoa tarvitsevat pidemmälle ehtineet viulistit. Kaikille, jotka tahtovat harjoitella tuota vaikeampaa tekniikkaa, annan saman neuvon kuin opettaja: Kannattaa harjoitella vain vähän kerrallaan ja levätä välillä, koska sormet joutuvat tässä pizzicaton harjoittelussa lujille.

Pizzicatoa voi harjoitella ilman nuotteja soittamalla ensin vapailla kielillä G - D - A - E. Jos osaat nuotit tai hahmotat muuten viulun vasemman käden perustekniikat, voit kokeilla pizzicaton soittamista mitä tahansa laulua soittamalla. Jos et tiedä, kuinka viulu viritetään, katso tätä Viulublogini Viritys-juttua.

Pizzicaton monipuolinen hallinta vaatii vuosikausien harjoittelun kuten muutkin viulutekniikat, mutta harjoittelusta on aina lupa nauttia.

Seuraavassa jutussani kerron viulistin vasemman käden perustekniikasta ja sormituksen alkeista.