Kuopion viulukilpailu

Kuopion viulukilpailu on joka viides vuosi järjestettävä kilpailu alle 28-vuotiaille viulisteille, jotka ovat Suomen kansalaisia. Kansallinen Kuopion viulukilpailu on tärkeä nuorille huippuviulisteille, jotka pääsevät mittaamaan taitojaan korkeatasoisessa kilpailussa. Menestys Kuopion viulukilpailussa tuo viulistille lisää esiintymisiä ja vie viulistin kansainvälistä uraa eteenpäin.






Kuopion viulukilpailussa on vaativa ohjelmisto. Kuopion viulukilpailussa on viime aikoina käytetty pääosin kansainvälisen Jean Sibelius -viulukilpailun ohjelmistoa. Kuopion viulukilpailun finaalissa viulistien tehtävänä on ollut soittaa ulkoa jokin konsertto seuraavasta ohjelmistosta: Beethoven, Brahms, Bruch (g-molli op. 26), Mendelssohn (op. 64), Prokofjev (nro 2 g), Sibelius tai Tšaikovski. Kilpailussa palkitut nuoret viulistit valmentautuvat Kuopion viulukilpailussa saamansa kokemuksen avulla myös samana vuonna pidettävään kansainväliseen Jean Sibelius -viulukilpailuun.

Ensimmäinen Kuopion viulukilpailu pidettiin vuonna 1967. Aluksi viulukilpailu järjestettiin joka kolmas vuosi vuoteen 1985 saakka.

Kuopion viulukilpailu on vuosien varrella tehnyt nuoria viulisteja tunnetuksi. Itselleni ovat erityisesti jääneet mieleen Kuopion viulukilpailun voittajat Pyry Mikkola ja Kaija Saarikettu vuodelta 1980. Pyry Mikkola ja Kaija Saarikettu jakoivat tuolloin ensimmäisen sijan kilpailussa. He myös menestyivät samana vuonna Jean Sibelius -viulukilpailussa. Pyry Mikkola oli minulle lapsena tärkeä esikuva, ja muistelen edelleen lämmöllä Pyry Mikkolan soittoa ja hänen vaikutustaan omaan soittamiseeni. Kaija Saarikettu on yksi Suomen eturivin viulisteista ja hän on Sibelius-Akatemiassa viulumusiikin professorina.

Viulistiveljekset Jaakko ja Pekka Kuusisto ovat myös Kuopion viulukilpailun voittajia, jotka ovat erityisesti jääneet mieleeni. Pekka Kuusiston Jean Sibelius-viulukilpailun voitto ensimmäisenä suomalaisena vuonna 1995 oli sykähdyttävää. Kuusiston veljekset ovat lisänneet viulunsoiton suosiota ja tunnettavuutta Suomessa ja menestyneet myös useissa kansainvälisissä viulukilpailuissa sekä erittäin laaja-alaisesti työssään musiikin eri osa-alueilla. Parhaat suomalaiset viulistit ovat kysyttyjä esiintyjiä myös maailmalla.

Nuoret viulistit ovat vuosien varrella nousseet Kuopion viulukilpailusta suuren yleisön tietoisuuteen. Kilpailussa palkitut viulistit saavuttavat usein myös kansainvälistä menestystä.

Kuopion viulukilpailun 2010 voitti Linda Bärlund, joka soittaa Genevessä L'Orchestre de la Suisse Romanden orkesterimuusikkona.

Kuopion viulukilpailun järjestäjä on Kuopion Musiikinystäväin Yhdistys r.y. Yhdistyksen internet-sivustolta löydät lisätietoa Kuopion viulukilpailun historiasta ja säännöistä.