Ensimmäinen viulu



Kun ostat ensimmäistä viuluasi, sinulla on hyvä olla musiikkikauppaan mennessäsi mukana joku, joka itse soittaa viulua. Jos olet päättänyt ottaa viulutunteja, pätevä viulunsoiton opettaja osaa auttaa sinua oikeanlaisen viulun valinnassa. Jos sinulla ei ole muusikkoystäviä, älä sen vuoksi luovu viulun ostamisesta. Laadukkaissa musiikkikaupoissa on jousisoitinten asiantuntija, joka myös osaa auttaa sinua valitsemaan itsellesi sopivan viulun.


Ensimmäistä viulua ostaessasi sinun tulee kiinnittää huomiota ainakin seuraaviin asioihin:


Viulun koko
: Viulun koko valitaan soittajan koon mukaan. Suurikokoisin viulu on kokoviulu eli 4/4 viulu. Se soveltuu aikuisille ja nuorille aikuisille. Lapsille rakennetaan kokoviulua pienempiä viuluja. Kokoviulun lisäksi on olemassa seuraavia viulukokoja: 1/32, 1/16, 1/10, 1/8, 1/4, 1/2 ja 3/4. Oikeaa viulun kokoa on vaikea arvioida pelkästään iän mukaan, mutta pienimmät viulut on tarkoitettu alle kouluikäisille. Itselläni oli 9 - 13-vuotiaana puoliviulu eli 1/2 viulu. Teini-ikäisenä soitin 3/4 viulua. Olen aina ollut pienikokoinen. Pienestä koostani huolimatta soitan nyt aikuisena kokoviulua. Myös sormien koko ja niiden venyvyys sekä monet vartalotyypistä johtuvat seikat vaikuttavat viulun valintaan. Kaulan ja kaikukopan mittasuhteen on oltava oikea. Viuluja kannattaisi aina kokeilla ensin ja vertailla toisiinsa, ennenkuin tekee ostopäätöksen.

Viulun hinta: Minkä verran rahaa olet valmis sijoittamaan viuluusi? Mielestäni aloittelijan ei kannata ostaa kallista viulua. Varsinkin lasten viuluun sijoittaminen ei välttämättä ole kovin järkevää, koska viulua vaihdetaan lapsen kasvaessa, ja lapsen viulu saattaa hiukan reissussa rähjääntyä;) On hyvä myös katsoa ensin, kuinka pitkään lapsen soittointo jatkuu. Myös aloittelevalle aikuiselle riittää mielestäni ensimmäiseksi viuluksi edullinen viulu, ellei aikuinen soittaja erityisesti etsi jotakin tietyntyyppistä ja -merkkistä viulua. Edullisestakin viulusta voi olla iloa useiksi vuosiksi eteenpäin tai jopa ikuisiksi ajoiksi.

Toki, jos tahdot käyttää rahaa viuluun, laadukkaan viulun voit ostaa esimerkiksi arvostetulta viulunrakentajalta. Viulun hinta on tällöin tavallisesti vähintään 6000 euroa. Viulunrakentajat, joiden yhteystietoja löydät tämän Viulu-blogin linkeistä, ovat viulun rakentamisen ammattilaisia, jotka voivat rakentaa sinulle toiveidesi mukaisen uniikin ja laadukkaan viulun. Laadukas ja korkeahintainen viulu on kyllä hyvä sijoitus joka tapauksessa, koska laadukas viulu säilyttää arvonsa, ja viulun arvo yleensä jopa nousee.

Edullinenkin viulu säilyttää arvonsa, jos sitä huolletaan hyvin.

Instrumentin ääni: Viulun ääni on tärkeä instrumentin valintaan vaikuttava tekijä. Lapsellekaan ei kannata ostaa huonoäänistä viulua, koska huono ääni tappaa helposti soittoinnon, eikä harjoittelua kestä kuunnella kukaan. Myös edulliset viulut voivat olla kaunisäänisiä. Itselläni oli lapsena edullinen Stradivarius-kopio, 1/2 viulu, jonka ääntä kehuivat kaikki. Minun oli vaikea luopua viulustani, kun se piti vaihtaa suurempaan 3/4 viuluun.

Viat: Tarkkaile viulun ulkonäköä. Halkeamia tai muita näkyviä vikoja ei saisi olla. Särinät tai kolinat ovat myös jonkinlaisen vian merkki. Toki viulua voi tarvittaessa korjauttaa viulunrakentajalla, mutta vaikeiden vikojen, kuten halkeamien, korjaushinta voi olla korkea. Jos olet saanut jostakin vanhan käytetyn viulun, älä lähde korjaamaan sitä omin avuin. Käsissäsi saattaa parhaassa tapauksessa olla arvoviulu, joka vaatii ammattitaitoista huoltamista. Edullistakaan viulua ei kannata lähteä itse korjaamaan, jos ei ole mitään kokemusta tai tietoa asiasta.

Itselläni on hyviä kokemuksia MILLBROOK MUSIIKKI OY:n myymistä Cremona-viuluista. Niitä on eri hintaisia. Kuvassa ylhäällä on edullinen Cremona 4/4 oppilasviulu 250 € (tämänhetkinen hinta). Toki jokainen voi valita oppilasviulunkin omalle kukkarolleen sopivaan hintaan. Käsintehdyt Cremona-viulut ovat olleet suosittuja ja luotettavia oppilassoittimia jo pitkään.

Risto Vainio Oy on jousisoitinalan erikoisliike, josta löytyy erittäin laadukkaat oppilassoittimet.

Thomann myy viuluja jopa alle 100 euron hintaan, mutta heidän viulujensa laadusta minulla ei ole kokemusta. Keskustelupalstoilla monet sanovat, että hintaan nähden viulut ovat kelvollisia. Toki Thomann myy myös tunnettuja laatuviuluja.

Laadukkaita oppilasviuluja tai aikuisen aloittelijan soittimia löytää myös muista musiikkikaupoista sekä viulunrakentajilta. Hyvän viulun voi löytää myös käytettynä. Käytetyn viulun ääni usein paranee, kun siihen vaihtaa uudet kielet.

Viulun lisäksi tarvitset myös jousen, viulukotelon ja muutamat viulutarvikkeet, kuten hartsia ja olkatuen, joista maksat erikseen. Monista musiikkikaupoista löytyy myös edullisia viulupaketteja.

Tärkeintä viulun valinnassa on se, että viulu tuntuu sinun viulultasi.