Viulun talla


Keskustelupalstoilla näkyy joskus hurjia ohjeita viulun käsittelystä. Esimerkiksi viulun tallasta jotkut väittävät, että se pitäisi liimata viuluun kiinni. Älkää uskoko moisia hulluuksia!

Ainakin kaikissa akustisissa viuluissa, jotka minä olen nähnyt, talla on irtonainen ja pysyy paikallaan kielien paineen alaisena. Viulun tallan siis kuuluu olla irtonainen, koska tallaa täytyy pystyä liikuttelemaan tarpeen mukaan.

Viulun talla sijoitetaan siten, että tallan keskikohta on f-aukkojen sisimmäisten pykälien kohdalla. Talla on otelautaan nähden sivusuunnassa keskellä kantta. Viulun talla on aavistuksen verran taaksepäin kallellaan.

Soittajan tulisi tarkistaa tallan oikea asento silloin tällöin. Viulun kielien ajan myötä venyessä talla voi kaatua eteenpäin. Kääntynyt talla täytyy tarvittaessa oikaista. Tämä ei onnistuisi, jos talla olisi liimattu kiinteäksi viulun kanteen. Talla siis on irtonainen. Tallan oikaisulla talla kestää paremmin. Varsinkin kieltenvaihdon yhteydessä talla kannattaa tarkistaa. Tallan asentoa voi muuttaa, kun löysää kielet. Kielet täytyy löysätä yksi kerrallaan, ettei pönkkä viulun sisällä kaadu ja aiheuta viululle vaurioita. Jos epäilet, ettet osaa suoristaa tallaa, ota yhteyttä asiantuntijaan, kuten viulunrakentajaan, viulistiin, viulunsoiton opettajaasi tai musiikkikaupan jousisoitinten asiantuntijaan.

Viulunrakentaja vuolee tallan tassuiltaan kannen muotoiseksi, minkä jälkeen talla ohennetaan aihiosta valmiiksi.

Aikuisena minun ei ole tarvinnut vaihtaa tallaa, koska se on kestänyt hyvin ja pitkään. Olen kyllä monta kertaa oikaissut tallaa, mistä johtuen tallani onkin ollut kestävä. Lapsuudessani tallani kerran kaatui ja meni rikki. Onneksi tallan kaatuminen ei rikkonut viuluani. Talla voi nimittäin pahimmillaan kaatuessaan vaurioittaa viulua. Viuluopettajani vaihtoi minulle uuden tallan soittotunnilla. Hän ei vuollut tallan tassuja; se ei siis aina ole ehdottoman tarpeellista, mutta asia kannattaa varmistaa erikseen asiantuntijalta. Yleisesti ottaen tallan tassujen vuoleminen on kuitenkin suositeltavaa ja ammattilaisen työtä.

Viulun talloja saa musiikkikaupoista ja viulunrakentajilta. Kuvan kokoviulun talla on myynnissä MILLBROOK MUSIIKKI OY:n nettisivulla hintaan 9.50 euroa (tämänhetkinen hinta). Löydät tämän tallan täältä. Musiikkikauppojen nettisivuilta tallat löydät yleensä osastosta jousisoittimet, jousisoitinten tarvikkeet, viulutarvikkeet tms. Talloja on erilaisia ja monenhintaisia. Tallan koko tulee valita viulun koon mukaan. Talla, kuten muutkin viulun osat, vaikuttaa myös viulun sointiin.

Viulun osien liimaamisesta vielä sen verran, että ammattitaitoiset viulunrakentajat liimaavat kyllä viulun eri osia ja korjaavat halkeamia, mutta amatööri ei saisi koskaan liimata mitään viulun osia. Itse tehdyt korjaukset pilaavat usein soittimen tai ainakin nostavat viulun korjaushintaa.

Viulunrakentajat.net antaa yleisohjeen, jonka mukaan Eri Keeperin tyyppiset liimat, kaksikomponenttiliimat tai pikaliimat eivät sovellu soitinliimoiksi. Älä siis liimaile viuluasi!