Viulu


Viulu on soitin, joka kuuluu jousisoitinten perheeseen. Muut jousisoittimet ovat alttoviulu, sello ja kontrabasso. Jousisoittimet ovat instrumentteja, joita soitetaan jousella. Jousisoitinten perheeseen kuuluvat myös vanhat jousisoittimet, joita en tässä yhteydessä tarkemmin esittele.

Viulu kuuluu myös kielisoitinten suurperheeseen, jossa asustelevat esimerkiksi kitara ja piano.

Viulu on jousisoitinperheen korkeaäänisin soitin. Viulu rakennetaan noin 70 eri osasta, jotka liimataan yhteen. Viulun eri osista kerron tarkemmin seuraavassa jutussani.

Viulussa on neljä kieltä, jotka viritetään kvintin välein: g–d1–a1–e2

"Kvintti" ei sanana kerro mitään sellaiselle aloittelevalle soittajalle, joka ei ole opiskellut musiikin teoriaa. Viulun viritykseen palaan tarkemmin myöhemmin ja selitän asian niin, että kaikki sen ymmärtävät.

Tunnetuimpia viuluja ovat Cremonan koulukuntaan kuuluneiden Amatin, Stradivarin ja Guarnerin sukujen rakentamat viulut. Itselläni on Cremona-viulu.

Viuluja on eri kokoisia. Viulun koko valitaan soittajan koon mukaan. Viulujen koot ja muita viulun valintaan liittyviä tekijöitä käsittelen yksityiskohtaisesti myöhemmin.

Vasemman käden sormet painavat kielet otelautaa vasten. Viulua soitetaan oikealla kädellä, hankaamalla kieliä jousella.

Viulu on soitin, josta useimmat soittajat eivät saa houkuteltua kaunista ääntä ensimmäisillä soittokerroilla. Viulu on herkkä soitin, joka saattaa helposti vaurioitua, jos sitä käsittelee väärin. Annankin tässä Viulu-blogissani jatkossa myös perustietoa viulun käsittelyyn.

Viulu on haasteellinen soitin, johon itse ihastuin nopeasti ja rakastuin pikkuhiljaa. Älä siis luovuta, jos alkumetreillä kohtaat vaikeuksia viulunsoitossa. Viulu on hieno instrumentti, jonka soittaminen on nautinnollista ja palkitsevaa.


Kuva: Wikipedia Commons