Iloinen viuluniekka 1


Viulunsoiton opiskelussa on tärkeää käyttää oikeanlaista opiskelumateriaalia. Laadukkaat viulunuotit ovat tärkeitä jokaiselle viulistille. Viulun soittajalla on oltava hyvä sävelkorva, koska yksi aloittelevan ja pidemmällekin ehtineen viulistin suurimmista haasteista on soittaa viulua puhtaasti. Laadukkaat nuotit ohjaavat aloittelevaa viulistia alusta alkaen tarkan sävelkorvan kehittymiseen ja vaativan soittotekniikan hallintaan.

Jos osaat jo valmiiksi nuotit, ennen kuin aloitat viulunsoiton, harjoittelusi helpottuu ja nopeutuu. Nuotit oppii myös matkan varrella. Kun itse lapsena aloitin viulunsoiton, opettajani valitsi minulle harjoitusmateriaaliksi Iloinen viuluniekka -vihkosarjan. Iloinen viuluniekka on jo vuodesta 1974 lähtien ollut yksi suosituimmista aloittelevan viulistin opiskelumateriaaleista.

Viulunsoiton opettajat käyttävät viulutunneilla tänäkin päivänä usein juuri tätä viulunsoiton opettaja Anna-Maija Usman Iloinen viuluniekka -viulukoulua, joka sisältää vanhaa ja arvostettua neuvostoliittolaista soittomateriaalia (laulut, etydit jne.) ja myös esimerkiksi suomalaisia kansan- sekä lastenlauluja.

Iloinen viuluniekka 1 on hyvää harjoitusmateriaalia myös niille vasta-alkajille, jotka eivät vielä osaa nuotteja. Anna-Maija Usman Iloinen viuluniekka 1 sisältää musiikin teorian alkeita, esimerkiksi nuotit ja tauot sekä niiden aika-arvot. Tärkeintä viulukoulun ensimmäisessä osassa on se, että soittaja oppii viulun ja jousen peruskäsittelyn.

Nuottivihko sisältää myös harjoituksia, jotka soitetaan ilman jousta vapailla kielillä. Harjoitusten avulla viulun piteleminen ja viulun kielet tulevat tutuiksi. Jousenpitoharjoitukset opettavat mahdollisimman hyvää jousen hallintaa.

Vaikeimmillaan Iloinen viuluniekka 1 nuottivihko sisältää lauluja kuten Ukko-Nooa, Hämähämähäkki, Jänis istui maassa jne. Nuottivihko on pääasiassa tarkoitettu vasta-alkajille, 6 - 9-vuotiaille lapsille, mutta aikuinenkin aloittelija huomaa hyvin nopeasti, kuinka vaikeaa on soittaa puhtaasti ja kauniisti Ukko-Nooa.

Joidenkin mielestä Iloinen viuluniekka 1 on liian helppo nuottivihko aikuiselle aloittelijalle, mutta itse olen asiasta toista mieltä. Tiedän paljon aikuisia, jotka ovat oppineet monta aikuisen maailmassa arvostettua taitoa opiskelemalla alkeet lasten kirjoista. Lapsille tehty laadukas opiskelumateriaali on selkeää ja havainnollista. Siitä on iloa myös aikuiselle.

Itselläni on edelleen tallessa kaikki Iloinen viuluniekka -viulukoulun viisi osaa. Minusta on vielä aikuisenakin kivaa toisinaan soittaa Pellevihkoja. Pellevihko on oma nimitykseni kolmelle ensimmäiselle ja rakkaalle Usman Iloinen viuluniekka -viulukoululle, jonka kantta koristaa pelle. Pellevihkoissa on muutenkin hauska kuvitus. Viulukoulun kuvitus auttaa nopeasti hahmottamaan, mitä kulloinkin opiskellaan, ja kuvista tulee aina iloiselle mielelle.

Niille aikuisille, jotka häpeävät soittaa lasten nuotteja, voin kannustukseksi sanoa, että mitään opiskelua ei kannata vähätellä tai vältellä sen helppouden vuoksi. Itse soitan nyt aikuisena sen Ukko-Nooankin paljon kauniimmin kuin lapsena. Kertaus siis kannattaa aina. Ja vaikka Iloinen viuluniekka 1 on helppo nuottivihko, aloittelijalla, joka ei ole viulunsoiton nero, sen omaksumiseen tavallisesti menee kuitenkin aikaa muutamasta kuukaudesta vuoteen.

Iloinen viuluniekka löytyy kirjastoista, musiikkikaupoista sekä kirja- ja nettikaupoista. Itselläni on monta eri viulukoulua ja -kurssia kotona, koska minulle on nautinto soittaa omasta nuottivihkosta tai -kirjasta, johon voi tehdä merkintöjä. Oma nuottikirja nuottitelineessä innostaa seuraavan päivän harjoituksiin.

Kerron myöhemmin myös Iloinen viuluniekka -viulukoulun muista osista ja muista viulukouluista. Annan myös jatkossa soitto-ohjeita.

Anna-Maija Usman Iloinen viuluniekka 1, johon kuuluu myös säestyskirja, löytyy edullisesti esimerkiksi nettikaupasta BookPlus Kirjamaailma.