Jean Sibelius -viulukilpailu 2010


Kansainvälinen Jean Sibelius -viulukilpailu 2010, the 10th International Jean Sibelius Violin Competition in Helsinki, alkaa tänään 21.11. ilmoittautumisella.

Jean Sibelius -viulukilpailulla on juhlavuosi. Sibelius-seura ry ja Sibelius-Akatemia järjestävät kilpailun kymmenettä kertaa.

Jean Sibelius -viulukilpailun alkuerä eli first round alkaa huomenna 22.11. kello 10. Kilpailun alkuerä käydään kolmen päivän aikana 22.11. - 24.11.2010.

Myös Jean Sibelius -viulukilpailun välierä on kolmipäiväinen. Välierä käydään 26. - 28.11.

Jean Sibelius -viulukilpailu 2010 huipentuu finaaliin. Kilpailun finaali on kolmiosainen ja se käydään 30.11. - 2.12.2010.

Kilpailun alku- ja välierä pidetään Helsingissä Sibelius-Akatemian konserttisalissa ja finaali päivittäin Finlandia-talossa. Jean Sibelius -viulukilpailun liput saat ennakkoon Lippupisteestä.

Jean Sibelius -viulukilpailua voit seurata YLEn kilpailusivustolla

YLEn sivustolta löydät monipuolista tietoa kilpailusta mediassa, kuten lähetysajat radiossa ja televisiossa sekä esitykset Internetissä. Sivustolla on esittelyt ja haastattelut kilpailijoista sekä linkit kilpailun Facebook-sivustolle ja blogiin.

Suomen Kansainvälinen Jean Sibelius -viulukilpailu on yksi maailman arvostetuimmista viulukilpailuista. Kilpailun säännöt, ohjelmisto, kilpailijat, lippujen hinnat, kuvat ja muuta tietoa kilpailusta löytyy viulukilpailun omalta viralliselta sivustolta

Onnea ja menestystä kaikille Jean Sibelius -viulukilpailun 2010 kilpailijoille!

Nautinnollisia hetkiä korkeatasoisen viulumusiikin ja nuorten virtuoosiviulistien parissa!

Kielien vaihtaminen

Kielien vaihtaminen viuluun ei ole vaikeaa, jos kielien vaihtamiseen keskittyy huolella ja noudattaa tärkeitä ohjeita kielten vaihtamiseen liittyvistä yksityiskohdista.

Kielten vaihtaminen ei kuitenkaan ole sellainen asia, joka onnistuu aivan jokaiselta. Kaikki eivät myöskään halua itse vaihtaa kieliä viuluunsa. Viulunrakentajat, viulunsoiton opettajat ja musiikkikaupat suorittavat kieltenvaihtoa ammattitaidolla.

Ei ole vain yhtä tapaa vaihtaa viulun kieliä, mutta tietyt tärkeät asiat on aina otettava huomioon kielten vaihtamisessa.

Viulun kielet vaihdetaan, kun kieli katkeaa tai mielellään jo aikaisemmin, kun kieli alkaa menettää sointiaan tai soitettavuuttaan. Kielet väsyvät, eivätkä vanhat kielet pysy vireessä. Viulunrakentajat suosittelevat vaihtamaan kielet noin vuoden välein. Itselläni kielet ovat kestäneet pitempäänkin.

Usein riittää, että vaihdat vain sen kielen, joka ei ole kunnossa. Kieliä myydään myös yksittäin. Jotkut tahtovat vaihtaa koko kielisarjan.

Kielten vaihtamisjärjestyksestä ei ole tiukkaa sääntöä, mutta kielien vaihtaminen aloitetaan tavallisesti tappijärjestyksessä eli aloitetaan esimerkiksi kielestä G. Ensin kieli löysätään ja sitten se otetaan varovasti pois. Rauhallisuus on kieltenvaihdossa tärkeää.

Muista, että kielet on vaihdettava yksi kieli kerrallaan, ettei pönkkä eli äänipinna viulun sisällä kaadu. Muut paikallaan olevat kielet ja niiden jännitys siis pitävät pönkän paikallaan. Tämä on tärkein asia viulun kielten vaihtamisessa turvallisuuden suhteen.

Jos pönkkä kaatuu, se täytyy asettaa takaisin paikalleen. Tämä vaatii asiantuntijan taitoa sekä erityisiä työkaluja. Jos pönkkä pääsee kaatumaan, kieliä ei saa virittää, ettei viulun kanteen synny halkeamaa, jonka korjaaminen on kallista ja vaikeaa. Omasta viulustani pönkkä ei ole koskaan kaatunut.

Kun kielet vaihdetaan yksi kieli kerrallaan, myös talla pysyy paremmin paikallaan, kun muut jännityksessä olevat kielet tukevat myös sitä.

Kieli kiinnitetään kieltenpidikkeen reikään, jos kielellä ei ole pikaviritintä.

Jos kielellä on pikaviritin (E-kielessä tai aloittelijan viulussa joka kielessä), kieli kiinnitetään pikavirittimeen. Pikavirittimessä voi olla koukku lenkillistä kieltä varten tai kolo/reikä nupillista kieltä varten. Kielen kiinnittäminen tapahtuu siis pikavirittimen kiinnityssysteemin mukaisesti. Yleisimmin pikavirittimiin sopii kielen nupillinen pää, mutta joihinkin virittimiin on helpompi kiinnittää lenkillinen kieli.

Kielten vaihtamisessa jotkut ovat mieltyneet siihen tapaan, että kiinnittävät ensin viritystappien puolen ja sitten kieltenpidikkeen puolen. Toiset taas suorittavat kielten vaihtamisen niin, että laittavat ensin esimerkiksi kielen nupillisen pään kieltenpidikkeeseen.

Itse aloitan uuden kielen paikalleen asettamisen niin, että laitan ensin nupillisen kielen nupillisen pään kieltenpidikkeen reikään ja hoidan vasta sitten toisen kielen pään laittamalla sen viritystapin reikään.

Kun asetat paikalleen uutta kieltä, pujota kieli viritystapin reiästä niin, että kielen pää on vajaan sentin näkyvillä reiän takaa. Tuo kielen pää taitetaan niin, että se jää punoksen alle tapin suuntaisesti. Sitten kierrä muutama kierros viritystapista tapin hoikan pään kautta.

Kielten vaihtaminen on helpompaa kuin toimenpiteen selittäminen sanallisesti. Seuraavassa sinulle kolme YouTube-videota, jotka ovat englanninkielisiä, mutta joista selkeästi näet, kuinka kielten vaihtaminen suoritetaan, vaikket puhetta kaikilta osin ymmärtäisikään. Katso siis lyhyet ja selkeät videot, niin pääset helposti jyvälle siitä, kuinka viulun kielien vaihtaminen käytännössä tapahtuu.

Tässä lyhyessä videossa kieli vaihdetaan niin, että vaihtaminen aloitetaan viritystapin puolelta. Näet myös, kuinka vanha kieli otetaan pois.

Tässä videossa on hyvät lähikuvat. Näet myös, mikä tappi vastaa mitäkin kieltä. Vanha kieli otetaan pois. Uusi kieli vaihdetaan aloittamalla kieltenpidikkeen puolelta. Kieli kiinnitetään pikavirittimen "koloon", koska viulussa on pikavirittimet. En suosittele kynällä piirtämistä tallaan, vaikka tuskin siitä on haittaakaan, ellet piirrellessäsi pudota viulua tai riko tallaa.

Tämä reilun neljän minuutin video on perusteellinen ja hyvin tehty. Näet, kuinka uusi kieli otetaan paketista ja avataan. Kielen vaihtaminen aloitetaan kieltenpidikkeen päästä kielestä, jossa ei ole pikaviritintä. Nupillisen kielen nupillinen pää laitetaan kieltenpidikkeen reikään. Videossa otetaan viritystappi hetkeksi paikaltaan vain siksi, että kielten vaihtaja haluaa havainnollistaa, kuinka kieli tappiin kiertyy. Älä sinä siis irrota tappia paikaltaan, ellet kieltenvaihdon yhteydessä huolla tappeja. Siitä annan ohjeet myöhemmin. Videon viulussa näkyy myös E-kieli, jossa on lenkillinen kieli pikavirittimessä.

Jos sinusta on hankalaa vaihtaa kielet yksin, kielten vaihtamisen voi tehdä niinkin, että ystäväsi pitää huolen siitä, että kieli asettuu tallan kohdalla oikein, ja sinä asetat kielen viritystapin reikään.

Kitaristit kiinnostuvat usein viulunsoitosta. Olen huomannut, että kitaristin, joka osaa vaihtaa kielet kitaraan, on helppo oppia vaihtamaan kielet myös viuluun.

Kun kielet on vaihdettu, viritä kielet vähän kerrassaan. Tarkkaile sitä, että kielet ja talla ovat omilla paikoillaan oikeassa asennossa.

Jos tässä jutussa on sinulle outoja viulun osien nimityksiä, katso edelliset juttuni osastosta kielet.

Viritystappien voitelu suoritetaan tavallisesti kielien vaihtamisen yhteydessä, mikäli siihen on tarvetta. Asiasta lisää myöhemmin.