Viuluhartsi


Viulun soittaja tarvitsee jouseensa hartsia. Viuluhartsi on kovetettua pihkaa. Hartsia hangataan viulun tai muiden jousisoitinten jouseen kitkan parantamiseksi. Viulu ei soi kauniisti jousella, jossa ei ole hartsia. Viuluhartsi on siis viulun jousen toimivuuden ja viulun soimisen kannalta viulistille välttämätön hankinta.

Jousen jouhet on kiristettävä jousen ruuvista ennen viuluhartsin levitystä. Ennen soittamisen aloittamista jouhia kannattaa hiukan löysätä hartsauskireydestä, mutta jouhet eivät saa kuitenkaan olla liian löysällä. Jouhien olisi soittaessa hiukan taivuttava kimmoisia kieliä vasten. Aloittelevat viulun soittajat eivät edes viulutunneilla aloita soittamaan viulua jousella ennen jousenkäytön tekniikan harjoittelemista. Harjoittelusta kerron myöhemmin lisää.

Viuluhartseja on eri merkkisiä, väriltään tummaa tai vaaleaa. Tärkeintä on, että valitset viululle tarkoitettua hartsia. Jokaiselle jousisoittimelle on nimittäin omat hartsinsa. Viuluhartsin hinta musiikkikaupoissa on yleensä 3 - 12 euroa. Kauniissa puurasiassa myytävä laadukas hartsi maksaa noin 25 euroa.

Hartsia ei pidä käyttää liikaa, ettei viulun äänestä tule jauhoista. Jos hartsia taas on liian vähän, viulu ei soi kauniisti. Hankaa hartsia jouhille koko jousen pituudelta. Viulu on puhdistettava hartsista soittamisen jälkeen. Tarkat puhdistusohjeet annan seuraavan juttuni yhteydessä.

Yllä olevan Millbrook Musiikki Oy:n kuvan hartsi on vaalea Kaplan hartsi, jonka hinta on tätä kirjoittaessani 12 euroa. Itse käytän tällä hetkellä tätä Kaplan hartsia. Olen käyttänyt muitakin hartseja, ja kaikki hartsit ovat toimineet hyvin. Viuluhartsia netissä myy Millbrook Musiikki Oy:n lisäksi myös esimerkiksi Soitin Laine. Helpoiten löydät hartsit kirjoittamalla nettikaupan hakuun sanan hartsi.