Viulun puhdistus


Viulun puhdistus on yksinkertainen asia. Viulun lakkapinnan puhdistus on tärkeää. Viulunrakentajat kehottavat poistamaan hartsipölyn varovasti viulun lakkapinnalta kuivalla, pehmeällä kankaalla vähintään kerran viikossa. Itse puhdistan viuluni joka kerta soittamisen jälkeen eli lähes päivittäin. Viuluni on säilynyt vuosikausia hyvässä kunnossa, koska puhdistan viuluni huolella, hellävaraisesti ja usein.

Samalla tavoin pehmeällä liinalla tai kankaalla puhdistetaan hikoilulle alttiit alueet mieluiten joka päivä soiton jälkeen. Jos viulun puhdistus on puutteellista, hartsi ja kämmenhiki pinttyvät ajan myötä lakkaan. Pinttymien poisto myöhemmin lakan siitä kärsimättä voi olla vaikeaa tai mahdotonta. Pinttynyt lika kannattaa puhdistuttaa ammattitaitoisella viulunrakentajalla. Kun olin lapsi, viuluuni tuli pinttynyttä likaa, koska lapsi ei välttämättä aina muista pestä käsiään ennen soittamista tai puhdistaa viulua hartsista. Aikuisena viulun puhdistus lähes päivittäin on pitänyt viuluni lakkapinnan kuin uutena jo 15 vuotta.

Viulun puhdistus on asia, josta muusikkopiireissä liikkuu monenlaista mielipidettä. Itse en ole tarvinnut viulun puhdistamiseen mitään puhdistusaineita, joita musiikkikaupoissa myydään. En myöskään suosittele puhdistusaineiden käyttöä, koska ne saattavat vahingoittaa viulun lakkapintaa. Myöskään viulunrakentajat eivät suosittele musiikkiliikkeissä myytäviä erilaisia viulun puhdistusaineita, koska ne yleensä ovat huonoja viululle. Jos viulussasi on pinttynyttä likaa, viulu kannattaa viedä viulunrakentajan huoltoon, koska ammattitaitoinen viulunrakentaja osaa puhdistaa viulun lakkapinnan sitä vaurioittamatta.

Arvoviulut ja muut tavallista paremmat viulut viedään usein vuosihuoltoon viulunrakentajalle. Huippuviulistit ja ammattimuusikot ovat erityisen tarkkoja instrumenttinsa kunnosta ja seuraavat soittimen kuntoa yksityiskohtaisen tarkasti.

Jos tahdot tehdä vuosihuollon itse, jotkut viulunrakentajat suosittelevat sitä, että puhdistat viulun lakkapinnan kerran vuodessa niin, että laitat kosteaan pumpuliin tai pehmeään liinaan pienen tipan mietoa pesuainetta ja sivelet kevyesti lakkapintaa. Pesuaine poistetaan varoen nihkeällä liinalla. Tällainen puhdistus minun on tarvinnut tehdä ajoittain vain leukatuelle. Puhdistan viuluani kuivalla liinalla usein, ja se on pääosin riittänyt. Nihkeällä liinalla puhdistan viuluni muutaman kerran vuodessa, mutta en käytä mitään pesuaineita.

Hartsipölyn pyyhintään viulunrakentajat kehottavat kokeilemaan mikrokuituliinaa tavallisten puuvillaliinojen sijaan. Myös pehmeä nenäliina voi olla hyvä viulun puhdistusliina. Viulun puhdistusliinoja myyvät musiikkikaupat. Viulun puhdistusliinan hinta on noin 1 - 9 euroa. Itse olen käyttänyt mikrokuituliinaa mutta myös muita pehmeitä kankaita. Laadukas mikrokuituliina on pesunkestävä. Instrumentin puhdistusliina täytyy siis pitää puhtaana. Liinaa kannattaa myös vaihtaa usein.

Yleensä viulu puhdistetaan kuivalla pehmeällä liinalla. Jos joudut joskus kostuttamaan liinaa, muista että kostutat sitä vain hiukan. Muista pyyhkiä viulua kevyesti.

Jos viulusi tarvitsee kiillotusta, anna viulun kiillotus ammattitaitoisen viulunrakentajan tehtäväksi.

Myös viulun kielet pitäisi pyyhkiä soiton jälkeen pehmeällä kankaalla hartsista, koska likaiset kielet vaikuttavat viulun ääneen, samoin viulun lakkapinnalla oleva lika. Viulun kieliä varten löytyy puhdistusaineita, joita voi käyttää, mutta silloinkin on vaarana se, että puhdistusainetta leviää muualle kuin se on tarkoitettu. Teräskielet saattavat kerätä ruostetta, joka on haitallista. Siksi viulun kielien syvempi puhdistus voi olla tarpeellistakin. Itse vaihtaisin mieluummin kielet, jos puhdistaminen olisi vaikeaa. Suonikieliä voi myös öljytä kieliöljyllä, etteivät ne kuivu liikaa. Jos käytät kieliä puhdistavia tai hoitavia aineita, varo, ettei puhdistusaine pääse kosketuksiin lakan kanssa. Otelaudan perusteellinen puhdistus on hyvä jättää viulunrakentajan tehtäväksi. Itselläni ei ole viulun puhdistusaineista kokemuksia, koska viuluni on pysynyt puhtaana ilman puhdistusaineita, enkä niitä muutenkaan suosisi.

Jousen puuosat kannattaa myös pyyhkiä pehmeällä liinalla.

Älä koskaan puhdista viulua tai mitään muutakaan soitinta tavoilla, joiden vaikutuksista et ole täysin varma.

En ole koskaan tarvinnut muuta kuin pehmeän ja puhtaan kankaan, jolla olen pyyhkinyt viuluni. Kun pidän itseni ja viuluni puhtaana, en tarvitse viululleni erillisiä puhdistusaineita. On siis itsestään selvää, että viulua ei pidä soittaa eikä kosketella rasvaisilla tai likaisilla käsillä. Myöskin leuka olisi tarvittaessa pestävä ennen soittamista, ettei leukatuki tarpeettomasti rasvoittuisi. Viulun puhdistusliinaksi melkein mikä tahansa nukkaamaton ja pehmeä materiaali on käyttökelpoinen. Kallis viulun puhdistusliina ei siis ole välttämätön. Tärkeintä on, ettei kangas naarmuta tai nukkaa viulua. Varminta on ostaa puhdistusliina musiikkikaupasta, jollet ole varma oman kankaasi soveltuvuudesta viulun puhdistamiseen. Viulun puhdistusliina (kuva yllä) löytyy muun muassa Thomann-verkkokaupasta. Käytännössä katsoen kaikki musiikkikaupat myyvät erilaisia ja erihintaisia puhdistusliinoja, mutta kaupat eivät aina esittele nettisivuillaan kaikkia tuotteitaan.

Viulun puhtaana pysymiseen vaikuttaa luonnollisesti myös se, että viulua käsitellään, säilytetään ja kuljetetaan oikein. Siitä lisää myöhemmin.