Linda Lampenius


Linda Lampenius on viulisti, jota ihailen monesta syystä. Olen seurannut Linda Lampeniuksen uraa alusta asti. Katsoin pikkutyttönä televisiosta Viuluviikarit musiikkimaassa -ohjelmaa, jossa Linda lapsena oli mukana. Soitin usein viulua ohjelman aikana Lindan antaman mallin mukaisesti. Linda Lampenius oli jo tuolloin idolini.

Viulunsoiton Linda Lampenius aloitti 5-vuotiaana. Linda Lampenius opiskeli viulunsoittoa kymmenen vuotta maineikkaan ja arvostetun unkarilaissyntyisen viulupedagogi, professori Géza Szilvayn johdolla. Linda Lampenius on viulisti, joka on saanut todella vahvan klassisen musiikin koulutuksen Sibelius-Akatemiassa. Linda Lampenius on myös osallistunut mestarikursseille Ranskassa sekä Israelissa ja opiskellut yksityisesti Yhdysvalloissa opettajinaan maineikas viulisti ja viulupedagogi Eduard Schmieder ja professori Mauricio Fuks. Linda Lampenius on toiminut muun muassa konserttimestarina ja soittanut useiden tunnettujen orkesterien, muun muassa Radion sinfoniaorkesteri, Stockholm Sinfonietta, BBC National Orchestra of Wales, solistina.

Linda Lampenius on esiintynyt ja levyttänyt myös nimellä Linda Brava. Lindan klassisen viulumusiikin albumi "Linda Brava" (EMI Classics 1999) julkaistiin maailmanlaajuisesti. "Linda Brava" on upea cd-kokoelma, jolta löytyvät lyyrisen viulun suosikit Elgar, Fauré, Sibelius, Bach/Gounod, Grieg, Paganini, Massenet ja Kreisler. Maailman arvostetuimmat klassisen musiikin aikakauslehdet kiittivät arvosteluissaan albumia. Linda Brava -albumi saavutti Ison-Britannian virallisen klassisen musiikin albumilistan sijan 14.

Linda Lampenius on lapsesta saakka kiertänyt viulistina ja esiintyjänä maailmaa. Hän on yksi suurimmista kansainvälisistä tähdistämme. Se, mitä Lindassa eniten ihailen, on hänen monipuolisuutensa ja rohkeutensa rikkoa rajoja. Kansainvälinen menestys vaatii usein monipuolisuutta ja satsausta esiintymiseen kokonaisuutena. Monipuolisuutta usein myös erityisesti arvostetaan maailmalla, ja siksi Linda Lampenius on toisinaan saanut ansaitsemaansa arvostusta jopa enemmän maailmalla kuin kotimaassaan. Linda Lampenius ja sähköviulu on upea yhdistelmä. Linda Lampenius on muun muassa esiintynyt rock- sekä heavy metal -yhtyeissä Takida ja Mustasch ja soittanut viulua Celine Dionin multiplatinaa myyneellä albumilla "Taking Chances". Populaarimusiikki on kiehtova osa Lindaa viulistina.

Linda Lampenius soittaa viulua ihailtavan puhtaasti, kauniisti, herkkyydellä ja aina keskittyneesti tulkiten. Hänen viulunsoiton tekniikkansa on erinomainen.

Linda Lampenius-Cullberg on myös yksi X Factor-laulukilpailun tuomareista. X Factor alkaa televisiossa tammikuussa 2010.

Lisätietoa Lindasta ja hänen levytyksistään löydät Linda Lampeniuksen kotisivulta.

Linda Lampeniuksen videoita löytyy muun muassa Linda Brava Lampenius Official Myspace-sivustolta.