Jousikäden asento

Jousikäden asento ja jousen asento ovat asioita, joihin viulisti joutuu aina kiinnittämään paljon huomiota. Jousikäden ja jousen asento vaihtelevat eri jousitekniikoiden ja eri sävellysten vaatimien jousitusten yhteydessä. Jousitekniikkaan kuuluvat läheisesti eri sointivärit, dynaamiset erot, eri soittotavat, jousilajit jne.

Aloittelijalle tärkeintä on oppia jousikäden perusasento ja soittamisen harjoittelun alkaessa helpoimmat jousilajit. Tässä kirjoituksessa keskityn jousikäden asentoon aloittelijan näkökulmasta. Jousen peruskäyttöön ja jousilajeihin liittyviin asioihin palaan myöhemmin.

Viulua soitetaan normaalisti niin, että viulu on vasemmassa kädessä ja jousi oikeassa kädessä. Vasenkätiselle soittajalle viulunsoitto ei välttämättä muodostu ongelmaksi, jos hänen molemmat kätensä ovat tarpeeksi vahvoja. Jousikäden olisi hyvä olla se vahvempi käsi jousikäden erityisen vaativan tekniikan vuoksi, siksi jousikäsi on oikeakätisillä se vahvempi oikea käsi. Itselläni ei ole tietoa niiden soittajien kokemuksista, joilla jousi on vasemmassa kädessä.

Viulunsoitto on paras aloittaa ilman jousta, kieliä näppäillen. Kielten näppäilystä kerron myös myöhemmin lisää. Kun jousen käsittelyä opiskellaan, täytyy varautua olemaan kärsivällinen, koska jousikäden asennon ja jousen peruskäsittelyn oppiminen vie aikaa joskus jopa kuukausia. Kärsivällisyys kuitenkin palkitaan, ja ahkera harjoittelu tuottaa tulosta.

Yleensä käden ja sormien asentoa harjoitetaan ensin ilman jousta. Jousikäden asentoa harjoitetaan myös kynän avulla, koska lyhyttä ja kevyttä kynää on helpompi käsitellä kuin jousta. Kynän avulla jousikäden asentoa on myös helppo harjoitella missä tahansa. Muistan, kuinka lapsena harjoittelin jousikäden asentoa kotona, koulussa, linja-autossa, saunassa ja ystävien luona. Saatoin olla liiankin innokas viuluviikari;)

Tämän Viulublogin YouTube-kanavalla Violin Videos on sinulle noin yhdeksän minuuttia kestävä englanninkielinen video, jolla neuvotaan jousikäden asento alusta alkaen ilman kynää ja jousta ja myös sekä kynän että jousen kanssa. Video on todella perusteellinen. Lähikuvat ja nettiopettaja ovat niin hyviä, että jousikäden perusasennosta pääset hyvin selville, vaikkei englannin kieli olisikaan suosikkiharrastuksesi. Toki englannin kieltä opiskelleet saavat tietysti videosta vielä enemmän irti, mutta tärkeimmät asiat saa selville, kun vain katsoo videon tarkkaan alusta asti.

Viulun soittaminen on joka tapauksessa vaativa harrastus. Jousen käyttämisen oppiminen vaatii yleensä pätevän viulunsoiton opettajan ohjausta, mutta tiedän myös muusikkoja, jotka tahtovat itse opiskella uusien soittimien ominaisuuksia ja soittamista. On siis täysin mahdollista oppia käyttämään jousta omin avuin, mutta itsenäinen opiskelu vaatii todella paljon työtä. Itseopiskelijat yleensä oppivatkin yrittämisen ja erehdysten kautta.

Itselleni oli lapsena vaikeinta saada jousikäden peukalo pysymään pyöreänä. Peukalo meinasi väkisin jäykistyä suoraksi. Lopulta riemuitsin, kun sain peukalon toimimaan oikein. Jousen käsittelyssä ranne ei aluksi toiminut oikein, mutta siitäkin ongelmasta selvisin toistamalla liikettä tarpeeksi usein.

Jousen asentoon liittyy paljon asioita, joista tulen vielä jatkossa kertomaan lisää.

Tässä myös vielä edellisen juttuni linkki suomenkieliselle nettisivustolle, josta löydät kuvat jousikäden perusasennosta. Monet viulupedagogit sanovat, ettei ole olemassa yhtä ainoaa ja oikeaa jousiotteen mallia. Jokaisen soittajan kädet ovat erilaiset. Jousiote rakennetaan soittajan fyysisten mittojen mukaan. Jos siis saat viulusi soimaan kauniisti ja pystyt suoriutumaan teknisesti vaativista sävellyksistä jotakin muuta sormien asentoa käyttämällä, soveltaminen on sallittua, mutta tämä jousikäden asento on hyväksi todettu perusasento, jota lähtökohtaisesti suosittelen kaikille.

Tässä myös englanninkielinen sivusto, jolta löytyy opetusta ja kuvia jousikäden asennosta.

Iloa opiskeluun!