Viulistin ikä

Tavallisesti maailman parhaat viulistit ovat aloittaneet viulunsoiton alle kouluikäisinä. Monet viulunsoiton opettajat ajattelevat, että viulunsoitto olisi hyvä aloittaa 4 - 7-vuotiaana. Jotkut lapset soittavat viulua jo 2-vuotiaana. Jos vanhemmat aikovat lapsestaan huippuviulistia, kova kilpailu vaatiikin usein viulunsoiton aloittamista aikaisin. Pieni lapsi myös omaksuu uudet tiedot ja taidot nopeasti, ja haasteellinen soitin, kuten viulu, vaatii tavallista enemmän harjoitusta.

Itse aloitin viulunsoiton 9-vuotiaana yksityistunneilla. Silloinen viulunsoiton opettajani (tunnettu viulupedagogi) sanoi, että aloitusikäni oli sopiva. Minulle viulunsoiton aloitusikä ei koskaan muodostunut ongelmaksi, vaan ongelmat alkoivat siitä, kun siirryin opiskelemaan musiikkiopistoon, jonka opettaja ei sopinut minun persoonalleni. Tavallisesti musiikkiopisto on soittajalle hyvä valinta, mutta omalla kohdallani kaikki ei sujunut niin hyvin kuin olisi voinut olettaa sillä perusteella, että pääsin musiikkiopistoon sisälle huippupisteillä. Toisaalta täytyy muistaa, että jokainen viulisti, oli hän minkä ikäinen tahansa, kohtaa jonkinasteisia ongelmia matkallaan taitavaksi soittajaksi.

Mielipiteet viulistin ikään liittyvistä asioista vaihtelevat, mutta yleisesti ollaan aivan perustellusti sitä mieltä, että viulun soittaminen tulisi aloittaa viimeistään 10 - 12-vuotiaana ja mieluiten alle kouluikäisenä, jos vanhemmat toivovat lapselleen korkeatasoista viulistin ammattia.

Keskustelu oikeasta aloitusiästä toisinaan harhauttaa luulemaan, että viulunsoittoa ei voi aloittaa teini-ikäisenä tai aikuisena. Viulunsoiton voi aloittaa koska tahansa, se ei ole koskaan liian myöhäistä. Tiedän aikuisia, jotka ovat aloittaneet viulunsoiton keski-ikäisinä, ja he ovat oppineet soittamaan viulua todella hyvin. Vaikka olisit mielestäsi kuinka vanha, muista, että tärkeintä on halu oppia soittamaan.

Jos tunnettu viulisti on noussut huipulle vaikkapa 20-vuotiaana soitettuaan viulua esimerkiksi 15 vuotta, aikuinen viulunsoiton aloittaja voi siitä päätellä, ettei hän itse todennäköisesti päädy viuluvirtuoosiksi, mutta se ei tarkoita sitä, etteikö aikuisena viulunsoiton aloittaneesta voisi tulla hyvää viulistia.

Musikaalisen ja ahkerasti harjoittelevan viulistin on mahdollista noin viidessä vuodessa hankkia kohtalaisen hyvä soittotaito. Vuosi tai kaksi soittamista tuo jo itselle sellaisen tunteen, että minähän soitan jotakin jo ihan kivasti. Kymmenen vuotta voi jo tehdä ihmeitä viulistille. Aikuisena viulunsoiton aloittanut voi nauttia täysillä osaamisestaan ja soittaa viulua jopa ammatikseen, jos taidot ja uskallus riittävät, koska viulisteja kaivataan hyvin monenlaisissa orkestereissa ja muissa kokoonpanoissa, joissa ei aina vaadita huipputasoa. Aikuinenkin voi halutessaan suorittaa myös tutkintoja, joista kerron myöhemmin lisää.

Kaikista ei tarvitse tulla viuluvirtuoosia. Viulunsoitto tuottaa suurta mielihyvää, vaikka tyytyisi siihen, että viulunsoitto on antoisa harrastus.

Älä siis anna kenenkään tai minkään tappaa innostustasi viulunsoittoon. Ihmiset nauttivat erilaisten rajojen asettamisesta. Toki matemaattiset tosiasiat ja tilastot pitävät monilta osin paikkaansa, mutta aina on niitä, jotka ovat rikkoneet rajoja, ja sinä voit olla yksi heistä. Ihminen saa yllättävän paljon aikaiseksi sellaisen harrastuksen parissa, josta hän nauttii ja jonka eteen hän on valmis tekemään töitä.

Viulusta voi tulla ikuinen ystäväsi. Viulu on minulle ikuinen ystävä.