Viulun leukatuki


Viulun soittoasentoon vaikuttavat useat eri tekijät. Viulun leukatuki on yksi niistä viulun osista, joka vaikuttaa soittoasentoon ja soittomukavuuteen. Jos et tiedä, missä kohdin viulua on leukatuki, katso täältä kuva viulun osista ja kohta 14, leukatuki.

Leukatuki on useimmiten valmiiksi kiinnitetty viuluun, kun ostat viulun musiikkikaupasta. Kun ostin viimeisimmän oman viuluni musiikkikaupasta, viulun leukatuki oli valmiiksi sellainen, joka soveltui minulle. Monesti leukatuki kuitenkin joudutaan säätämään tai vaihtamaan kullekin soittajalle sopivaksi.

Kun lapsena soitin viulua, en edes tiennyt, että leukatuen vaihtamisesta voisi olla hyötyä parhaan mahdollisen soittoasennon löytämiseen. Toki soittoasentoni oli perustaltaan hyvä johtuen siitä, että minulla oli kaksi erityisen pätevää viulunsoiton opettajaa. Nykyään viulun soittoasennosta keskustellaan monipuolisemmin kuin minun lapsuudessani ja nuoruudessani. Omalla kohdallani keskityttiin enimmäkseen oikeaan soittotekniikkaan. Nykyään kiinnitetään enemmän huomiota myös lämmittelyyn, lihashuoltoon, rentoutukseen ja leuka- sekä olkatukien suhteisiin ja ominaisuuksiin. Näistä asioista kerron yksityiskohtaisesti myöhemmin.

Nykyinen leukatuki on usein kieltenpitimen vasemmalla puolella, jolloin soittaja päätä kääntämällä ja niskan rentouttamalla asettaa viulun paikalleen leukaperäänsä vasten. Leukatuen tärkein tehtävä on auttaa pitämään viulu paikallaan silloinkin, kun vasen käsi vaihtaa asemaa viulun kaulalla. Leukatuen merkitys korostuukin asemanvaihdoissa, joihin aloittelija ei aivan heti tutustukaan. Viulun ei tarvitse pysyä koko ajan paikallaan samassa asennossa. Viulun asento elääkin soittajan liikkeiden mukaan. Soittoasennosta kerron myöhemmin lisää videolinkkien kera.

Leukatuen valinnassa tärkeintä on leukatuen istuvuus ja mukavuus, mikä selviää kokeilemalla. Muun muassa kunkin soittajan leuan malli ja kaulan korkeus vaikuttavat leukatuen valintaan ja tuen sijoittamiseen. Leukatuen sopivuuden voi parhaiten saada selville vasta sitten, kun viuluun on kiinnitetty myös olkatuki, josta kerron yksityiskohtaisesti seuraavassa kirjoituksessani.

Omalla kohdallani olen huomannut, että kun olkatukeni on oikeanlainen ja oikealla korkeudella, leukatuen mallilla tai korkeudella ei ole juuri merkitystä. Nämä asiat ovat kuitenkin niin yksilöllisiä, että monille soittajille leukatuen vaihtamisesta tai säätämisestä on todellista hyötyä. Jotkut harvat eivät käytä leukatukea ollenkaan, mutta sellaisia soittajia en itse ole tavannut. Olkatuki varsinkaan ei ole kaikille tarpeellinen, mutta itse en voisi soittaa yhtä laulua pidempään ilman kumpaakaan tukea. Soittaminen ilman leuka- tai olkatukea on raskasta ja pitkän päälle kivuliasta. Suurin osa viulisteista käyttää molempia tukia jossakin muodossa.

Leukatuki ei saisi liikaa painaa soittajan kaulaa tai luuta vasten. Leukatuki ei saa myöskään nostaa leukaa ylös.

Leukatuen vaihtaminen voi tulla kysymykseen myös soittimen ja leukatuen vanhetessa tai rikkoontuessa. Leukatuki kannattaa hankkia esimerkiksi ammattitaitoisen viulunrakentajan kautta, koska viulunrakentaja osaa sijoittaa viuluusi oikeanlaisen leukatuen oikeaan kohtaan. Viulunrakentajien yhteystietoja löydät Viulublogini linkeistä oikealta sivustalta. Laadukkaista musiikkikaupoista voi myös löytyä asiantuntija, joka auttaa sinua valitsemaan oikeanlaisen leukatuen.

Leukatukia on monenlaisia. Oma leukatukeni on perinteisesti puinen, mutta jotkut käyttävät myös muovisia tai pehmusteisia leukatukia. Viulunrakentajilta löytyy myös kauniit ja uniikit leukatuet.

Jos osaat itse sijoittaa ja asentaa leukatuen, voit ostaa sen myös netistä. Leukatukia myy esimerkiksi MILLBROOK MUSIIKKI OY osastossa jousisoittimet, muut tarvikkeet, leukatuet, olkatuet. Kuvan leukatuki on CREMONA 4/4 EBONY. Tämä Cremona-leukatuki maksaa tällä hetkellä 29 euroa.