Viulun olkatuki


Melkein kaikki viulistit käyttävät viulussaan jonkinlaista olkatukea. Kaikki eivät olkatukea tarvitse, mutta peruslähtökohta on se, että olkatukea kannattaa kokeilla. Esimerkiksi minulle viulun soittaminen ilman olkatukea on lähes mahdotonta.

Monet viulistien fyysiset vaivat johtuvat väärästä soittoasennosta. Soittoasentoon vaikuttavat useat eri tekijät, mutta yksi niistä on olkatuki. Yksilöllinen ja oikean korkuinen olkatuki auttaa välttämään niskan jännitystä, joka johtuu viulun paikallaan pitämisestä.

Lapsena soitin viulua, jossa oli olkatuki, joka kiinnitettiin viuluun kuminauhoilla. Kuminauhallisen olkatuen huonoin puoli oli se, ettei sen korkeutta voinut säätää. Tulin kuitenkin kohtalaisen hyvin toimeen senkin olkatuen kanssa. Nyt minulla on säädettävä ja erittäin laadukas Kun-merkkinen olkatuki, johon olen ollut todella tyytyväinen.

Jotkut käyttävät viulun ja hartian välissä tyynyä tai taiteltua pyyhettä. En siis voi antaa yksityiskohtaista ohjetta siitä, millainen olkatuki kullekin soittajalle sopii, koska olkatuen valinta on aina yksilöllistä. Silti uskon, että säädettävä perustuki sopii suurimmalle osalle soittajista. Esimerkiksi oma Kun-merkkinen tukeni on malli, jonka korkeutta ja kallistuskulmaa pystyy säätämään soittajan yksilölliseen tarpeeseen sopivaksi.

Olkatuki mukailee olkapään muotoja ja mahdollistaa hyvän kontaktin viulun ja hartian välille. Olkatuki nostaa viulua lähemmäksi leukaa, jolloin viulun asettaminen paikalleen onnistuu päätä kääntämällä ja niskaa rentouttamalla.

Oikea olkatuen materiaali antaa pitoa, joka estää vaatetta vasten liukasta viulua luisumasta alaspäin. Kun viulu olkatuen avulla pysyy kevyesti paikallaan, myös soittoasento pysyy helpommin oikeana ja rentona.

Olkatukien valikoima on laaja. Eri kokoisten tyynyjen ja pehmusteiden lisäksi tarjolla on erilaisia olkatukia, joiden korkeutta ja kulmaa on helppo säätää. Joitakin olkatukia voi taivuttaa soittajan kehon muotoa mukailevaksi.

Tärkeintä olkatuen valinnassa on tuen istuvuus, mukavuus ja toimivuus. Olkatuen pitäisi olla yhdessä leukatuen kanssa korkeudeltaan kaulan pituutta vastaava. Liian korkea olkatuki kääntää soittajan leuan ylös, jolloin niska ja kaula jännittyvät. Olkatuki ei siis saisi tarpeettomasti nostaa viulua ylöspäin, koska silloin jousikäsikin nousee liian korkealle. Liian matala olkatuki voi myös aiheuttaa ongelmia. Lyhytkaulaiselle viulistille saattaa riittää tueksi matala tyyny.

Aivan pienten lasten olkatukea valittaessa on tärkeää varmistaa, että tuki on mukava. Aikuisten mallia oleva olkatuki voi olla pikkulapselle liian korkea ja kova. Jotkut muovailevat vaahtomuovin palasesta tuen lapsen olkapäälle. Jos ostat lapsen olkatuen musiikkikaupasta, varmista ainakin, että olkatuki on samaa kokoa kuin viulu. Kouluikäiselle lapselle yllä olevan kuvan mallinen olkatuki yleensä soveltuu hyvin, kun se vain on lapsen viulun kokoa.

Soitin Laineelta löytyy laajahko valikoima viulun olkatukia sekä lapsille että aikuisille. Itselläni on samantyyppinen olkatuki kuin yllä olevan Soitin Laineen kuvan "Kun Original" -olkatuki. Kun-olkatukia löytyy monenlaisia. Voit valita esimerkiksi olkatuen, jossa on taittuvat jalat.

Itselläni ei ole kokemusta muiden säädettävien tukien kuin Kun-tuen käyttämisestä, mutta musiikkikaupoista ja viulunrakentajilta saat tietoa myös muista mahdollisuuksista. Jos sinulla on erityisen pitkä kaula, saatat tarvita erikoisvalmisteisen olkatuen. Joudut myös miettimään, millainen leukatuen ja olkatuen yhdistelmä on sinulle sopivin. Itselläni on niin sanottu normaalikokoinen kaula, ja siksi minulle on mainiosti sopinut tavallinen säädettävä olkatuki, jonka jalkojen korkeutta voi siis säätää. Toisinaan säädän tuen jalkoja hiukan soittopäivän tuntuman mukaan.

Kun laitat olkatukea paikalleen, ole varovainen, ettet pudota viulua. Olen kerännyt sinulle kolme videota, jotka liittyvät olkatukeen. Videot ovat englanninkielisiä, mutta vaikket osaisikaan englantia, näet kuinka olkatuki asetetaan paikalleen ja mitä hyötyä tuesta on soittoasennon suhteen.

Tästä Youtube-videosta näet, miten olkatuki vaikuttaa soittoasentoon.

Tässä Youtube-videossa näet erikoisvalmisteisen olkatuen ja saat tietoa olkatuesta.

Tästä ehow videosta näet yhden tavan asettaa olkatuki paikalleen. Itselläni on muuten aivan samanlainen olkatuki, mutta siitä puuttuvat videolla esitellyn olkatuen taittuvat jalat.