Soittoasento


Soittoasento on aloittelevalle viulistille tärkeä asia. Myös pitkään viulua soittaneet tarkkailevat soittoasentoaan monesta eri syystä. Tulen kirjoittamaan tässä Viulublogissani soittoasennosta ajan myötä useasta eri näkökulmasta, mutta tällä kertaa keskityn perusteisiin.

Aloittelevan viulistin on viisainta aloittaa viulun soittaminen ilman jousta. Itsekin soitin lapsena viulua pätevän viulunsoiton opettajani johdolla ensin ilman jousta näppäillen. Jousen kanssa soittaminen ja jousen käyttämisen opiskelu on aivan oma osa-alueensa, josta kirjoitan myöhemmin lisää useassa eri yhteydessä.

Oikean viulun soittoasennon oppii parhaiten pätevän viulunsoiton opettajan avulla. Aloitteleva viulisti tarvitsee useimmiten opettajan, joka tarvittaessa korjaa viulistin soittoasentoa aina tarvittaessa. Oikean soittoasennon löytäminen vie aikaa, mutta mitä pätevämmässä ohjauksessa oikeaa soittoasentoa haetaan sitä paremmin ja nopeammin viulunsoiton opiskelu etenee.

Jos tahdot omin avuin tutustua viulun soittoasentoon liittyviin perusteisiin, saat perustietoa myös internetistä.

Löysin netistä suomenkielisen sivuston, jossa on selkeät kuvat sekä viulun perussoittoasennosta että jousikäden asennosta. Käy täältä kurkistamassa viulistin soittoasennot kuvina.

Viulublogini YouTube-kanavalta Violin Videos löytyy englanninkielisiä videoita viulun soittoasennosta. Lisään kanavalleni ajan myötä erilaisia viuluun liittyviä videoita.

Vaikket osaisi hyvin englantia, saat seuraavista videoista selkeän yleiskuvan viulun soittoasennosta.

Katso lyhyt ja selkeä video siitä, kuinka viulua kannatellaan.

Violin Videos esittelee myös toisen havainnollisen videon viulun soittoasennosta.

Ihmiset oppivat asioita hyvin eri tavoilla. Tässä samasta aiheesta viulunsoiton opettajan YouTube video.

Viulun soittoasentoa kannattaa opiskella myös tarkkailemalla tunnettujen viulistien soittamista.

Viulun soittoasento on aina myös yksilöllinen asia. Arvostettu viulupedagogi, joka aikoinaan minulle viulunsoiton perusteet opetti, hauskuutti minua viulutunneilla soittamalla (klassisesta taustastaan huolimatta) Säkkijärven polkkaa viulu ja jousi selän takana, jalkojen välissä jne. Minulla on opettajastani lämpimät muistot, koska hän ei ikinä ollut ryppyotsainen opettaja ja sai silti opetettua minulle kaiken tarpeellisen ja paljon enemmänkin. Toki olen kiitollinen myös toiselle opettajalleni, joka oli liiankin tarkka kaikista yksityiskohdista, koska kaikki tieto on kultaakin kalliimpaa.

Edellä esitetyt videot viulun soittoasennosta ovat suuntaa antavia ja vain perustason tietoa. Suurin osa viulisteista soittaa enemmän tai vähemmän viulunsoiton perusasennon pohjalta, mutta jotkut pitävät tärkeimpänä sitä, että soittoasento tuntuu hyvältä eikä estä viulua soimasta kauniisti. Tässä vielä yksi hauskalla asenteella tehty video viulun soittoasennosta.

Seuraavassa kirjoituksessani kerron jousikäden perusasennosta.