Nuoteista soittaminen


Nuoteista soittaminen on taito, joka helpottaa jokaisen soittajan edistymistä soittamisessa soitti hän mitä tahansa instrumenttia. Viulistille nuotinlukutaito on erityisen tärkeää mutta ei välttämätöntä. Siitä huolimatta suosittelen nuottien opiskelua jokaiselle viulistille. Jos osaat nuotit jo ennen kuin aloitat viulunsoiton, sinun on helpompi keskittyä viulunsoittoon ja edistyt opinnoissasi nopeammin kuin nuoteitta. Toki nuotit oppii myös vähitellen soittamisen edetessä. Aivan pienet viulistit esimerkiksi eivät aloita viulunsoittoa musiikin teoriaan yksityiskohtaisesti tutustumalla.

Viulunsoiton erilaiset tekniikat ovat niin moninaisia ja vaativia, että nuotinlukutaito on soittajalle etu. Jos tavoittelet vaativaa viulistin tai viulunsoiton opettajan ammattia, nuotinlukutaito on syytä hankkia jo ajoissa.

Jotkut pelimannit ja muut kansanmusiikkia tai viihdettä esittävät viulistit eivät ole nuotinlukutaitoisia mutta soittavat silti hyvin viulua. Heillä on tavallisesti ollut opettajanaan taitava pelimanni tai muu viulisti, ja he ovat harjoitelleet viulunsoittoa vuosia. Kukaan ei siis saa soittotaitoa työtä tekemättä.

Viulunsoiton alkeiskurssit, esimerkiksi Iloinen Viuluniekka (josta kerron myöhemmin lisää), on rakennettu selkeästi niin, että nuotit oppii soittamisen edetessä, ellei niitä osaa jo valmiiksi. Tulen myös jatkossa tässä Viulublogissani kertomaan nuoteista joitakin perusteita, jotka auttavat nuoteista tietämätöntä pääsemään selville siitä, mitä nuoteista soittaminen on.

Erityisen musikaaliset soittajat oppivat nopeasti soittamaan useita soittimia, vaikkei heillä olisi nuotinlukutaitoa. Moni oppii soittamaan muita soittajia kuuntelemalla ja katsomalla. Silti monet taitavatkin soittajat ovat myöhemmässä vaiheessa opiskelleet nuotit, koska nuotinlukutaitoinen pääsee nauttimaan runsaasta soittomateriaalista, joka on useimmiten nopeiten omaksuttavissa nuotteja lukemalla. Klassista musiikkia esittävät viulistit osaavat lähes poikkeuksetta nuotit. Viihde- tai kansanmusiikkia esittävät viulistit ovat myös usein suorittaneet tutkintoja, jotka vaativat nuotinlukutaitoa. En itse tunne ketään, jolle nuotinlukutaidosta olisi ollut haittaa.

Itse osasin nuotit jo valmiiksi, ennen kuin aloitin viulunsoiton. Musiikin teoriaa opiskelin lisää soittamisen lomassa. Nuoteissa on soittotaidon edetessä merkintöjä, jotka vaativat musiikin teorian perusteiden vahvaa hallintaa.

Nuotit ja musiikin teoria eivät ole soittajan kahleita. Nuotinlukutaito rikastaa soittamista. Nuotinlukutaitoa oppii arvostamaan, kun soittotaito sen avulla paranee.

Jos et osaa nuotteja, voit silti rohkeasti aloittaa viulunsoiton. Useimmat tarvitsevat pätevän viulunsoiton opettajan tuekseen matkallaan osaavaksi viulistiksi. Omaksi ilokseen ja parhaassa tapauksessa muidenkin iloksi kuka tahansa voi silti opiskella viulunsoittoa millä tahansa metodilla, nuotein tai nuoteitta, keneltäkään lupaa kyselemättä. Tunnen myös muusikkoja, joilla ei ole ollut opettajaa, mutta valtaosa viulun soittajista tarvitsee ainakin alussa pätevää opetusta. En kuitenkaan asettaisi rajoja tai esteitä kenellekään, koska kaikki opiskelu on aina myös yksilöllistä.